Son Dakika!!

HAZAR KAPLANI HAKKINDA HER ŞEY

 HAZAR KAPLANI HAKKINDA HER ŞEY 

Hazar denizinin yanında yaşalarmış. 1970 yılında son hazar kaplanının ölmesiyle soyları tükenmiş. Hazar  kaplanların tüyleri sık çizgileri ise soluktur. kulakları diğer kaplan çeşitlerine nazar küçüktür. Bu hayvanlar çiftleşme mevsimi harici yalnız yaşarlar. dişi ile erkek sadece çiftleşme sırasında birlikte görünür.
Heptner and Sludskiy 1972 Bir sanatçının Hazar kaplanı tasviri. Kaplanın bu alt türü 1900lerin ortasında tükendi.

dişi hazar kaplanının gebelik dönemi yaklaşık 100 gün sürermiş ve 100. günün ardından 3 yavru hazar kaplanı dünyaya gelirmiş. Ancak söyle ilginç  bir bilgi var küçük yavru kaplanlar ilk doğduklarında kördür. 10. günün sonunda gözleri açılır. Her canlı yavru gibi yavru kaplanlar da ilk sekiz haftasında sadece anne sütü ile beslenirler. Bu sırada baba kaplan yavrularla hiç ilgilenmez her şeyi anne kaplan yapar. . 11. haftadan sonra yavrular avlanmaya başlarlar  

Bilim İnsanları Hazar Kaplanlarında Dünyaya İkinci Bir Şans  Vermek İstiyor


Hazar kaplanları bugünün modern türkiyesin de , kuzey batı tüm orta asya ülkesinde geziyordu. Hazar kaplanarı yaşamlarını domuz ve geyik avlanarak sağlıyorlardı. anca 1900lerin ilk yarısında avlama ve zehirlenme bu hayvanların maalesef soyunun azalmasına neden oldu. 
Sovyetler Birliği’nin tarım projeleri pamuk ve diğer ekinleri büyütmek için kaplanların bataklığımsı arazisini kuruttu.1950lere gelindiğinde yok olan habitatlar ve yiyecek kaynakları Hazar Kaplanlarını haritadan sildi. 

Fakat Orta Asya, kaplanlarını geri kazanabilir. World Wildlife Fund (WWF) ve International Union for Conservation of Nature (IUCN)’daki bilim insanları, kaplanları Kazakistan’ın ücra bir bölgesinde tekrar ortaya çıkarmak istiyorlar.

Hazar kaplanını kurtarmak için artık çok geç (genetik mühendisliğini kullanarak onları tekrar geri getirmedikçe), fakat yakın bir akrabası olan Sibirya kaplanı onun bıraktığı ekolojik boşluğu doldurabilir.  


“Bu efsanevi hayvanı sadece 50 ya da 60 yıl önce yaşadığı habitatlara tekrar yerleştirmenin iyi bir fikir olduğunu düşünüyoruz” diyor State University of New York’s College’da Çevre Bilimi ve Ormancılık doktora adayı Mikhail Paltsyn. Paltsyn WWF ve IUCN üyesi, ve bu restorasyon programını incelemesi için görevlendirildi.

Kaplanın yeniden ortaya çıkarılması konusunu iki etken destekliyor. İlki Sovyetler Birliği’nin çöküşü ile bazı tarım programları devam ettirilmedi ve doğal habitatlar tekrar oluştu. İkincisi, 2009’da bilim insanları Sibirya kaplanlarının nesli tükenmiş Hazar kaplanlarının yakın akrabası olduğunu keşfetti. Hazar kaplanının DNA’sının büyük bir kısmı Sibirya kaplanı alt türünde yaşıyor ki bu da onu soyu tükenen kedinin uygun bir yedeği yapabilir.

Şimdilik kaplanların Rusya’dan Kazakistan’a transferi fikri kesinlik kazanmış değil fakat Kazak hükümeti konuya büyük ilgi gösterdi. Projenin olması “İhtimali gerçekten yüksek” diyor Paltsyn.

söyleyecek söz yok....

Hiç yorum yok