Son Dakika!!

Nesli Tükenmiş Canlılar ve Onların Özellikleri

 

Nesli Tükenmiş Canlılar ve Onların Özellikleri

1Tazmanya Kaplanı

Smilodon
Smilodon

Yaklaşık olarak 20. yüzyılın sonlarında soyu tükenmiş olan, Avustralya‘ya özgü büyük bir etçil keseli hayvandır. Yavrularını keselerinde taşıdıkları için kaplanlarla akraba olmak yerine kangurularla akraba olan bu hayvan, yaşamış olduğu dönemlerde bir hayli adını duyurmuştur.

Soyları ne yazık ki aşırı avlanma sebebi ile tükense de, hastalık, köpeklerin Avustralya’ya adım atması, insanların bu hayvanların bulundukları doğal yaşam alanlarını bozmaları gibi nedenler de Tazmanya Kaplanı‘nın soyunun tükenmesini hızlandırmıştır.

2İrlanda Geyiği

İrlanda Geyiği
İrlanda Geyiği

4 milyar yıllık dünya serüveninde gelmiş geçmiş, şimdiye kadar var olmuş en büyük geyik türüdür. Normal geyiklerin aksine boyu 2.5 metreye kadar uzanan, 40 kiloluk devasa boynuzlara sahip olabiliyorlardı. Yapılmış olan karbon testleri İrlanda Geyiği‘nin bilinen son kalıntılarının yaklaşık olarak milattan önce 5700 ila milattan önce 7700 yıl öncesine ait olduğunu ortaya koymuştur. 

hakkında bilgileri bu link den tiklayarak öğrenebilirsiniz 

3Mamut

Mamut
Mamut

Buz Devri ya da herhangi başka bir çizgi filmden de aşina olabileceğimiz Mamutlar, filgiller familyasının nesli tükenmiş olan son cinsi. Son buzul çağında Kuzey AmerikaAvrupaAsyaAfrika ve birçok ülkede de türleri yayılmıştır.

4,5 metreye ulaşan boyları ve 8 ton ağırlığa kadar ulaşabilen bu dev hayvanların cinslerinin son örnekleri milattan önce 1700 yılında yaşamıştır.

Bulunan en eski mamut kalıntıları ise yaklaşık olarak 4 milyon yaşındadır. Bu hortumlu hayvanların daima 4 adet uzun dişleri olmuş ve onlarında mamutlarda olduğu gibi buzul çağı dolayısıyla uzun tüylü türleri ortaya çıkmıştır.  

mamut hakkında ki yazımızı linklere tiklayarak öğrene bilirisiniz

part 1  , part 2  part 3

4Smilodon (Kılıç Dişli Kaplan)

Smilodon
Smilodon

Kılıç Dişli Kaplan, bilimsel adı Smilodon olarak tabir edilen ve nesli tükenmiş bu memeli hayvan, kılıç dişli kediler familyasında bulunmaktaydı. Amerika‘nın açık alanlarında yaygın bir şekilde grup halinde yaşamaktaydılar.

3.000.000 sene önce Kuzey ve Güney Amerika‘da görülen ve 12.000 sene önce son buzul bağında nesli tükenen bu dev kediler, yetişkinliğe eriştiklerinde yaklaşık olarak 2.75 metre uzunluğa ve 300kg’ye varan ağırlıklara sahip olabiliyorlardı.

Çeneleri 120 derece açılabilen, koşarak kısa sürece 50km/h hızın üzerinde bir hıza ulaşabilen bir hayvan olduğu tahmin edilmektedir.

5Brachiosaurus

Brachiosaurus
Brachiosaurus

Bu döneme kadar bilinen en büyük ve en uzun boylu dinazorlardandır. Uzun bir boynu, küçük bir kafası ve kafasına oranla küçük bir kuyruğu vardır.

Brachiosaurus‘un yerden yüksekliği 12 ila 16 metreye kadar çıkabilir, 25 metre uzunluğa ve tahminen 30 ton ağırlığa ulaşabilmekteydi.

Brachiosaurus
Brachiosaurus

Bir otoburdur ve çok büyük ihtimalle uzun boylu ağaçların yapraklarıyla beslenmekteydi. Sürüler halinde yaşarlar ve yemek için de göç edebilirlerdi.

Brachiosaurusorta ve geç Jura Deviri‘nde yaşamıştır. Bu da yaklaşık olarak 156 ila 145 milyon yıl önceye denk gelmektedir.

6Ankylosaurus

Ankylosaurus
Ankylosaurus

Yaklaşık olarak 70 ila 66 milyon yıl önce Kretase Dönemi‘nin sonunda yaşamış ağır zırhlara sahip olan bir dinazor.

Ankylosaurus, Yunanca’da “kaynaşık kertenkele” anlamına gelmektedir. Bu hayvana bu isim verilmiş çünkü kafatasında bulunan kemikler ve vücudunun diğer kısımları kaynaşıp bu dinazoru aşırı sağlam bir hale getirmiştir.

Yetişkinliğe ulaştığı vakit uzunluğu 7 ila 11 metre, ağırlığı ise 4.000 ila 7.000 kilogram arasına ulaşmaktaydı. Kalojen kaplı kemik oluşumları ve de kuyruğunda bulunan devasa tokmak ise tanınmaktadır. Alçakta bulunan bitkileri tükeken Ankylosaurus‘ların geniş bir kafatası ve uzun, dar bir gagası vardı.

Yaprakları bitkilerden sıyıran bir diş yapısına sahip olan Ankylosaurus’un küçük yapraksı dişleri bitkileri parçalayamazdı. Ayrıca öğütücü dişleri de yoktu.

7Helicoprion

Helicoprion
Helicoprion

270 milyon yıl önce yaşamış olan bir türdür. Phosphoria Bölgesi‘nde bir Helicoprion keşfedilmiştir. Diş turşunun uzunluğu 45cm’dir. Dİğer örnekleriyle karşılaştırmalar yapılan bu hayvanın boyu yaklaşık olarak 8 ila 10 metreye kadar ulaşabilmektedir. Diğer köpekbalıklarına göre farkı ise, alt çenesinin spiral şeklinde aşağıya doğru kıvrık olmasıdır.

8Dodo Kuşu

Dodo Kuşu
Dodo Kuşu

Güvercinler familyasına ait olan Dodo KuşuMauritius‘ta yaşamış. 17. yüzyılın sonlarına doğru ne yazık ki bu türün de soyu tükenmiştir.

Yaklaşık olarak 1 metre boylarında ve 20 kilo ağırlığında, uçamayan bir kuş türüdür. Dodo‘lar çok akıllı yaratıklar değillerdi. Bu nedenle insanlara kolayla yakalanmaktaydılar.

İnsanlar da acıktıklarında bu 1 metre boyunda iştah açıcı kuşları yerdi. Uçamayan ve koşamayan Dodo‘ların kafasına sopayla vurulması avlanmaları için yeterli oluyordu. 

burada ismi gecen havanların hepsini zamanla istemizde  bulabileceksiniz  onlar hakkında merak ettiğiniz her şey çok yakında  Haberci Kelebek de 

Hiç yorum yok