Son Dakika!!

GÜNEY KORE DE GEZİLECEKLER 3 YER

 GÜNEY KORE DE GEZİLECEKLER YERLER  

1. Gyeongbokgung Palace

Seul gezilecek yerler listenizi hazırlarken ilk sıraya Gyeongbokgung Palace‘ı yazmanızı tavsiye ederim. Çünkü adının dilimizdeki karşılığı “Batı Sarayı” olan ihtişamlı yapı kompleksi, sadece kentin değil tüm ülkenin en önemli yapısı konumunda. 

Saray, Joseon Hanedanı’nın kurucusu Kral Taejo tarafından 14. yüzyılın sonlarında inşa ettirilmiş. 1592’ye kadar kraliyet sarayı olarak kullanılan yapı kompleksi, Japon istilası sırasında ağır hasar görmüş ve 300 yıl boyunca atıl durumda kalmış.

Saraya eski görkemini kazandıran isimse 1865’te yeniden yapım sürecini başlatan Kral Gojong olmuş.

Tamamını gezmenin nereden baksanız 2-3 saat aldığı Gyeongbokgung, farklı amaçlar için kullanılan 330 binaya ev sahipliği yapıyor.

Bahçesi yerel kültürü yansıtan heykellerle süslü saraydaki gezintinizde ilk olarak ana bina Geunjeongjeon’u ziyarete edebilirsiniz.

Ana saray binasının batısında yer alan Gyeonghoeru da bir hayli etkileyici görünüme sahip. Bu iki bina ve diğerleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz, sarayda düzenlenen ücretsiz rehberli turlara katılabilirsiniz. 

2. Bukchon Hanok Village 


Gyeongbokgung ile Changdeokgung arasındaki alana kurulu Bukchon Hanok Village, Güney Kore sivil mimarisine meraklı gezginlerin yoğun ilgisini çekiyor.

Gerçi 600 yüzyıllık geçmişe sahip bu otantik yerleşimi sadece göz alıcı mimarisi ile değerlendirmek bence büyük haksızlık olur. Çünkü köy sınırları içerisinde oldukça iyi korunmuş şekilde varlıklarını devam ettiren yüzlerce ev aracılığıyla, gezginler Kore kültürü hakkında detaylı bilgi sahibi oluyor.

Adının Türkçe karşılığı “Kuzey Köyü” olan Bukchon Village’daki evlerin bir kısmı restoran ve çay evi olarak kullanılıyor. Dilerseniz sabah ilk iş burayı ziyaret edip keyifli bir kahvaltı ile güne başlayabilirsiniz.

Sonra da Bukchon Traditional Culture Center‘a uğrayıp bölgeyi tanımanızı kolaylaştıracak ücretsiz İngilizce kitapçığı alabilirsiniz.

Tabii bu huzur dolu yerleşimi gezerken bazı kurallara uymanız gerekiyor. Örneğin yetkililer, köy sokaklarında yürürken veya buradaki mekânlarda mola verdiklerinde konuklardan gürültü yapmamalarını rica ediyor.

Köy sınırları içerisinde fotoğraf çekmek de yasaklanmış. Eğer köyü gezerken bilgi almak isterseniz kırmızı kıyafet giymiş görevlilere danışabilirsiniz. 

3. Changgyeonggung Palace


Seul’deki 5 ana sarayın en güzeli olarak anılan Changgyeonggung Palace, 1405 yılında inşa edilmiş. Kraliyet ailesinin kullanabileceği ikinci saray olarak inşa edilmesine rağmen Japon istilası sırasında Gyeongbokgung’un kullanılamaz duruma gelmesi sonucu kaderi tamamen değişmiş.

1872’ye kadar ana kraliyet sarayı unvanını taşıyan yapı kompleksi, Joseon dönemine ait diğer tüm türdeşleri gibi arkasında dağ, önünde ise küçük akarsu olacak şekilde planlanmış.

Changgyeonggung’un iç kısmına ulaşabilmek için öncelikle Donhwamun‘dan giriş yapmanız gerekiyor. Kapıyı geçtikten sonra ziyaretçileri sol tarafta yer alan ve sarayın ana binası konumunda olan Injeongjeon karşılıyor.

Kral Heonjong döneminde yapı grubuna eklenen Nakseonjae ve veliaht prensin çalışmalarını rahatsız edilmeden sürdürebilmesi amacıyla inşa edilen Yeongyeongdang, sarayda gezginlerin yoğun ilgi gösterdikleri diğer binalar olarak öne çıkıyor.

Eğer saray hakkında en doğru bilgileri yetkili birisinden öğrenmek isterseniz tıpkı Gyeongbokgung’da olduğu gibi ziyaret saatinizi ücretsiz rehberli turlara denk getirebilirsiniz. 

ADRESLERİ ;

1.) Adres: 161 Sajik-ro, Sejongno, Jongno-gu, Seoul 

2.)AdresGüney Kore, Seoul, Jongno-gu, Gahoe-dong, 계동길 37 

3.) Adres: 185 Changgyeonggung-ro, Waryong-dong, Jongno-gu, Seoul

Hiç yorum yok