Son Dakika!!

Mammuthus primigenius hakkında bilgiler (part 1)

 


                      Mammuthus primigenius 

hepmizin buz devri ile tınıdığı nesli tükanen hayvan olan  tüylü mamut dan bahsedeceğim.  

Tüylü mamutlar, modern filin atalarıdır. Afrika'da yaklaşık 5.1 milyon yıl önce evrimleşmiş olan Mammuthus cinsinden geldiler. Bu kocaman tüylü canavarlar, sadece 10.000 yıl önce önce nesli tükenen kuzenleri mastodonlarla birlikte yok olmuştur. Tüylü mamut imgeleri tarih öncesi insanların duvarlarını süsledi. Bugünse popüler kültürün bir parçasıdır. Türlerin klonlama ile geri getirilmeye çalışıldığı önemli bir hareket bile var. Peki bu büyüleyici canlılar hakkında gerçekte ne biliyoruz?  


                 MAMUTUN DİŞLERİ TAM 4.5 METRE UZUNLUĞUNDA 
Uzun tüylü paltolarının yanı sıra, bu tüylü mamutlar en büyük erkeklerde 4.5 metreye kadar çıkan ekstra uzun dişleriyle ünlüdür. Bu devasa dişler büyük olasılıkla çiftleşmede önemli rol oynuyordu; daha uzun, daha keskin, daha etkileyici dişlere sahip erkekler çiftleşme mevsiminde daha fazla dişiyle eşleşme şansına sahipti (ve evet, bu dişler kılıç dişli kaplanları savurmak için de kullanılmış olabilir, ancak bu teoriyi destekleyen bir fosil kanıtı bulunamamıştır). 

MAMUTLAR İLK İNSANLAR TARAFINDAN AVLAND
Oldukça büyük (yaklaşık 4 metre uzunluğunda ve beş ila yedi ton arasında) olan Woolly Mammoth erken dönem Homo sapiens'in öğle yemeği menüsündeydi. Lezzetli, yağlı etlerinin yanı sıra, yünleri de donduran gecelerde sıcak kalmak için oldukça önemliydi. Öyle ki tek bir tüylü mamutu yıkmak için gereken sabrın, planlamanın ve işbirliğinin insan uygarlığının gelişiminde kilit faktör olduğuna dair argümanlar vardır.


Hiç yorum yok