Son Dakika!!

EN ESKİ AYAK İZİ (117.000 yıl öncesi )

 EN ESKİ AYAK İZİ (117.000 yıl öncesi )  


14 Ağustos 1997 de bilim adamları , modern insan oğluna ait en eski ayak izi fosili bulduklarını söylediler. Güney Afrika'daki bir lagünün kıyısında bulunan bu en eski ayak izi 117.000 yıllık kumtaşı içerisinde keşfedildi. fosil ve kemikleri paleontologlara ilham vermeye devam eder fakat 1997 de bulunan  insanlığa ait olan bu ayak izi bugün bile bir çok şey anlatıyor 

Bu ilginç keşif insan kaynaklı araştırmalar yapan pek çok otorite tarafından memnuniyetle karşılandı çünkü bugüne kadarki fosil kayıtlarında — kemiklerde veya ayak izlerinde — Homo sapiens'lerin modern türlere evrimleştiği döneme dair kanıt bulunamıyordu.

Buna rağmen Paleoantropologların çoğu ve özellikle de genetikçiler, bu kader geçişinin 100.000 ila 200.000 yıl önce gerçekleştiğini düşünüyorlardı. Genetikçiler bu keşifle beraber "Afrikalı Havva"nın (ayak izinin sahibine Eve adı verilmiştir) şu anda yaşayan tüm canlı insanların ortak atalarından biri olduğunu düşünmüşlerdir. Zira kıtaların kayma teorisi de insanlığın Afrika'da başladığını göstermiştir. 

O zamana kadar çoğunlukla Güney Afrika olmak üzere dünyanın herhangi bir yerinde söz konusu döneme ait yalnızca 30 insan fosiline rastlanmış ancak hiç ayak izi bulunamamıştı. 117 bin yıl öncesine uzanan izlerin modern insana ait en eski ayak izleri oldukları düşünülmektedir.

Hiç yorum yok