Son Dakika!!

MAMMUTHU PRİMİGENİUS HAKKINDA BİLGİLER (PART2)

  MAMMUTHU PRİMİGENİUS  HAKKINDA BİLGİLER 

Tüylü mamutlar mağara resimlerinde yer aldı 

İLK ÇAĞDA SANAT ÖNEMLİ BİR ÖĞEYDİ 

  Yaklaşık 30.000 ila 12.000 yıl önce çok sayıda batı Avrupa mağarasının duvarlarında bu tüylü canavarın görüntülerini görmek mümkündü. Neolitik dönem sanatçılarının en popüler canlılarından biriydi. Bu ilkel resimlerin totem görevi gördüğü düşünülmüş olabilir (yani ilk insanlar tüylü mamutların yakalandığı resimler çizmenin, onları gerçek hayatta yakalamayı kolaylaştırdığına inanmış olabilir). Ayrıca ibadet ögeleri ya da yetenekli bir mağara adamının soğuk ve yağmurlu bir günde sıkılmasının eseri olabilir.

TÜYLÜ MEMUT TEK " YÜNLÜ " MEMELİ DEĞİLDİ 
YÜNLÜ GERGEDANİ AVLAMAK DAHA KOLAYDI

Bu teori aslında kendini açıklamaktadır. Kutup soğuk bir ortamdı, bugünkünden çok daha fazla. Eğer bir grup hayvanı milyonlarca yıl kutuplarda bırakırsanız, muhtemelen onların da yünleri olurdu. Bu mamut türü kadar iyi bilinmez ancak yünlü gergedan (Coelodonta), Pleistosen Avrasya'nın ovalarında dolaşmış ve erken insanlar tarafından yemek ve derileri için avlanmıştır (bir ton ağırlığıyla muhtemelen daha kolay bir hedefti). Tüylü mamut ile ortak alanlarda yaşayan Kuzey Amerika mastodonunun çok daha kısa kürk tüyleri vardır.

TÜYLÜ MAMUT TEK MAMUT TÜRÜ DEĞİLDİR 
ASLINDA EN KÜÇÜKLERİNDEN BİRİYDİ 

Tüylü mamut dediğimiz şey aslında Mammuthus türünün bir cinsidir ve Mammuthus primigenius adını taşır. Diğer mamut türleri Mammuthus trogontherii (Bozkır Mamutu), Mammuthus imperator (İmparatorluk Mamutu) ve Mammuthus columbi (Kolomb Mamutu) olarak sıralanır. Pleistosen dönemde Kuzey Amerika ve Avrasya'da bir düzine mamut türü daha vardı. Bununla birlikte bu mamutların hiçbiri tüylü akrabaları kadar geniş bir dağılım gösterememiştir.

      


Hiç yorum yok