Son Dakika!!

TAYLAND KÜLTÜRÜNÜ BİRLİKTE TANIYALIM

 TAYLAND KÜLTÜRÜNÜ BİRLİKTE TANIYALIM  

Hindistan, Çin, Kamboçya, Laos, Burma ve diğer Güneydoğu Asya ülkelerinin kültüründen büyük bir şekilde etkilenmiştir tayland . Ülkede baskın din olan Budizm dir .  eski inanış biçimi olan animizmin, Hinduizm’im ve de Konfüçyanizm’in Tayland kültürünün her yerinde etkilerini  bırakmıştır.

taylanda aileye saygı en önemli şeydir. çocuklar ailelerine  bakmak ile sorumludur. Budizm dine göre başkalarına sınırlenmemek ve hoş görülü olmak çok önemlidir 

Theravada Budizminin kültür üzerinde yoğun bir etkisi vardır. Erkek çoçukların birkaç ay süresince Budist manastırlarında kalmaları beklenmektedir. Budist keşişler her sabah erken saatlerde ellerindeki taslarla kapı kapı dolaşarak yemek ve bağış toplarlar. Kadınların Budist keşişlere dokunmaları yasaktır.  


Wat adı verilen Budist tapınaklarının toplumda önemli bir yeri vardır. Bu tapınaklarda insanlar ibadet etmenin yanı sıra gönüllü olarak çalışarak topluma hizmet ederler. Budist tapınaklarına girmeden önce ayakkabıları çıkartmak gerekmektedir. Tapınaklarda şort, kolsuz t-shirt, mini etek gibi kıyafetleri giymekten kaçınmak gerekir.

Ayak insan vücudunun en değersiz yeri olarak kabul edildiği için, ayak tabanının Buda heykellerine veya diğer insanlara dönük olmaması gerekmektedir. Baş insan vücudunun en kutsal noktası olarak kabul edilir, bu yüzden çocukların başını okşamak hoş karşılanmaz.  



Tayland’da Budistler hem şimdiki hayatlarında iyi şansa, sağlığa ve paraya sahip olmak, hem de bir sonraki hayatlarında daha iyi bir konumda doğmak için çeşitli yöntemlerle sevap işlerler.

Tapınaklara bağışta bulunmak veya gönüllü olarak çalışmak, erkek çocukların bir süre keşiş olmaları, sabahları keşişlere yemek vermek, meditasyon yapmak, ülkedeki kimi kutsal tapınaklara hac ziyaretinde bulunmak, tapınaklardaki Buda heykellerine nilüfer, tütsü ve mum adamak, keşişlerin Budist ilahileri söylemelerini dinlemek gibi yöntemlerin hem kişiye, hem de ailesine sevap kazandırdığına inanılmaktadır. Tayland’da insanlar birbirlerini selamlarken veya dua ederken avuç içlerini birleştirir ve başlarını öne eğerler. Wai adı verilen bu selamlama biçimi Hindistan kökenlidir. 


Güneydoğu Asya’daki erken dönem inanış biçimi olan animizmin halen büyük etkisi vardır. Bu inanışa göre her türlü her nesne bir ruhi varlık veya ruh tarafından yönetilir. Hemen her Tayland evinin önünde bulunan ve ruh evi olarak bilinen kuş kulübesi benzeri yapılar, evin inşa edildiği arazide yaşadıklarına inanılan ruhlar için tahsis edilirler. Ruhları mutlu kılmak için bu yapılara düzenli olarak adaklar adanır.

Ayrıca yaşlı ağaçlarda da çok güçlü ruhlar yaşadığına inanılır ve bu ağaçlara renkli bezler sarılır. Tayland’da hayaletlere de inanılmakratır ve iyi ya da kötü huylu yüzlerce hayalet çeşidi vardır. 


Tayland kralları bölgedeki eski tanrı-kral geleneğinin de etkisiyle son derece fazla saygı görmektedirler. Krala hakaret etmek veya eleştirmek yasaktır. Bu kurala uymayan Taylar veya yabancılar lese-majesty yasası sebebiyle hapis cezasına çarptırılabilirler.

Ülkeyi batı standartlarına getiren kral Chulalongkorn’un ise Tayland kültüründe özel bir yeri vardır. Chulalongkorn neredeyse bir tanrı kabul edilir ve heykellerine adaklar adanır.


Tayland’da LGBT bireylere karşı da büyük bir hoşgörü gösterilmektedir. Kathoey adı verilen transseksüel ve travestiler dışlanmadan her türlü işte çalışabilmektedirler. Ayrıca kathoey kabareleri ve güzellik yarışmaları da son derece meşhurdur. gectiğimiz sene eş cinsel evlilik artık yasalarca kabul edildi ve ülkede eşcinsel evlilik artık mümkün 


 Asıl adı Muay Thai olan Tayland boksu da dünyaca ünlüdür ve Tayland’daki en popüler spor dallarından biridir.  İnsanları eleştirmek, azarlamak, kavga etmek son derece ayıp sayılmaktadır.Tayland’da hemen herkesin isimlerinin yanı sıra bir lakabı vardır. Bu lakaplar genelde ebeveynlerin sevdiği şeylere veya kişinin fiziksel özelliklerine göre belirlenir.   

KISA BİR TAVSİYE 

– Budist tapınaklarına girerken ayakkabılarınızı çıkartmak gerekiyor, bu yüzden yerlilerin de yoğun olarak kullandığı parmak arası terliklerden kullanmakta pratiklik açısından büyük fayda var. 

– Ekmek gibi yiyecekleri sağ elinizle yemeye alışın, Asya’da sol el genelde tuvalet temizliğinde kullanıldığı için bu elle yiyecek tutulması hoş karşılanmıyor. 

– Eşiniz veya sevgilinizle beraber geziyorsanız halk içinde öpüşmek gibi davranışlardan kaçının. 

– Bir eve yemeğe davet edildiğiniz zaman Türkiye’ye ait kartpostallar, yemek sofrası için meyve gibi ufak tefek hediyeler götürmeye çalışın.

– Resmini çekmek istediğiniz insanlardan izin isteyin. Bazıları izin vermese bile moralinizi bozup sormaktan vazgeçmeyin, en önemli görsel anılar insan resimleri olacaktır. 


Hiç yorum yok