Son Dakika!!

MAMMUTUS PRİMİGENİUS HAKKINDA BİLGİLER (SON PART)

 MAMMUTUS PRİMİGENİUS HAKKINDA BİLGİLER  

EN BÜYÜK MAMUT TÜRÜDE DEĞİLDİ

KUZENLERİNİN AĞIRLIKLARI 15 TONA ULAŞMAKTAYDI 


Görkemli boyutuna rağmen bu tür aslında diğer Mammuthus türlerine göre daha küçüktü. İmparatorluk Mamutu (Mammuthus imperator) erkekleri 10 tonun üzerindedir ve Kuzey Çin'deki Songhua Nehri Mamutu'nun (Mammuthus sungari) bazı bireyleri 15 tona çıkmıştır. Bu devlerle karşılaştırıldığında beş ila yedi tonluk tüylü mamut göz ardı edilecek kadar önemsizdi

TÜYLÜ MAMUTLAR KÜRKÜN YANINDA YAĞLA KAPLIYDI 
KÜRKÜN ALTINDA OLDUKÇA KALIN BİR YAĞ VARDI 

En kalın, en iri kürk mantolar bile arktik fırtınasına karşı tam bir koruma sağlamak için yeterli değildir. Hayvanlar bu nedenle derilerinin altında 10 santimetrelik kalın yağa sahipti. Bu sayede en şiddetli hava koşullarına bile karşı koyabilecek güçlü bir ısı yalıtım sistemleri vardı. İyi korunmuş kalıntılardan öğrendiğimiz kadarıyla bu hayvanların renkleri sarı ila koyu kahverengi arasında değişmekteydi, tıpkı insan saçı gibi.

SON TÜYLÜ MAMUTLARIN SOYU 4.000 YIL ÖNCE TUKENDİ 

Evrimleşmiş bir tür MÖ 1700'e kadar yaşadı
Son Buzul Çağı'nın sonunda, yaklaşık 10.000 yıl önce, hemen hemen tüm dünyadaki mamutlar iklim değişikliği ve insanlar tarafından avlanmaları nedeniyle yok oldu. Bir istisna Sibirya kıyılarında, MÖ 1700'e kadar Wrangel Adası'nda yaşayan küçük bir tüylü mamut popülasyonuydu. Wrangel Adası mamutları, son derece sınırlı kaynaklarla yaşadıklarından, tüylü akrabalarından çok daha küçük boyutlara ulaştılar ve genellikle cüce filler olarak anıldılar.


PERMAFROST DA BİR ÇOK TÜYLÜ MAMUT BULUNMUŞTUR 
BOZLUMADAN SAKLANAN TÜRLER BULUNMUŞTUR 
Son Buzul Çağı'ndan 10.000 yıl sonra bugün bile Kanada, Alaska ve Sibirya'nın kuzey bölgeleri çok soğuktur. Bu permafrost durumu mumyalanmış halde pek çok türün keşfedilmesini sağladı. Bu dev cesetlerin tanımlanması, izole edilmesi ve sökülmesi kolay olanıdır; daha zor olan şey kalıntıların oda sıcaklığına ulaştığında parçalanmasını engellemektir

TÜYLÜ BİR MAMUTLU KLONLAMAK MÜMKÜN OLABİLİR
KLANLAMASI EN MUKEMMEL CANLILAR ARASINDA OLABİR 


Bu hayvanların nesli nispeten yakın zamanda tükendiğinden ve modern fillerle yakından ilişkili olduklarından, bilim adamları Mammuthus primigenius'un DNA'sını toplamayı başarırsa onu canlı bir fetuse enjekte ederek kuluçkaya bırakabilir. Hatta bir araştırma ekibi son olarak 40.000 yıllık iki türün neredeyse tüm genomunun kodunu çözdüğünü açıkladı. Ne yazık ki bu numara dinozorlar için işe yaramıyor çünkü DNA on milyonlarca yıl korunmuyor.
 
Nesli tükenen hayavlar yazımısın ilki olan mamut yazımız burada son buldu. okuyan herkese çok teşşkür ederim diğer hayvanlardan haber der olmak için kanalıma abone olabilirsiniz :)

Hiç yorum yok