Son Dakika!!

JAPONYANIN KÜLTÜRÜNÜ TANIYALIM (son part)

 JAPONYANIN KÜLTÜRÜNÜ TANIYALIM   (SON PART)


Japonya’da Spor Kültürü

Japonya'nın şişman samurayları... Nasıl sumo güreşçisi oluyorlar, nasıl  besleniyorlar? | Independent Türkçe
Spor, Japon kültüründe önemli bir rol oynar. Sumo, judo ve karate geleneksel Japon sporlarıdır ve beyzbol, futbol ve rugby diğer kültürlerden benimsenmiştir. Sumo, Japonya'nın ulusal sporudur ve bugüne kadar esas olarak sadece Japonya'da uygulanmaktadır. Modern sumo, Edo döneminde oluşturuldu ve o zamandan beri bu spor dalı geleneklerini korumaya devam etti.
Japon sporları | Asialogy

Japonlar gerçek bir spor hayranıdırlar. Beyzbol Japonya'ya 1870'lerde tanıtıldı ve kısa süre sonra ülkenin en sevilen takım sporu oldu. 1950'lerde iki profesyonel lig faaliyet halindeydi - Merkez Lig ve Pasifik Ligi - ve birçok beyzbol yıldızı, özellikle de Oh Sadaharu, ülkenin en tanınmış ulusal ünlüleri arasında yer aldı. Nomo Hideo ve Suzuki Ichirō dahil olmak üzere diğer oyuncular Amerika Birleşik Devletleri'nde Major League Baseball'da yıldız buldu. Buna ek olarak, yıllık Ulusal Davet Lisesi Beyzbol Turnuvası ülke çapında televizyonda yayınlanır ve ülke genelinde heyecanla takip edilir.

Japonya, 1912'de Olimpiyat Oyunlarında yarışmaya başladı. Ülke, Olimpiyatlara üç kez ev sahipliği yaptı: Tokyo'da 1964 Yaz Oyunları (Asya'da ilk kez Olimpiyat Oyunları düzenlendi) ve 1972 ve 1998'de Sapporo'da kış oyunları düzenlendi. Japon sporcular birçok spor dalında başarılı olmuş ve özellikle jimnastik ve judo müsabakalarında oldukça başarılıdırlar.

Günlük Yaşam ve Gelenekler

Japonların büyük çoğunluğu yalnızca kentsel ortamlarda yaşamakla kalmıyor, aynı zamanda kentsel kültür, büyük ölçüde Tokyo'da yoğunlaşmış bir kitle iletişim araçlarıyla ülke geneline aktarılıyor. Özellikle genç şehirli Japonlar, göze çarpan tüketimi ve hızla modaya giren ve çıkan trendlere ve heveslere olan tutkusuyla tanınıyor.

Batılı, popüler müzik Japonya'da her yerde bulunur. Caz, rock ve blues, II.Dünya Savaşı'ndan sonra doğan Japon nesillerinin yanı sıra yarı Batılılaşmış veya yarı Japonlaşmış halk ve popüler şarkıların keyfini çıkarır. Temelde birçok Japon şarkısı Batı müzik enstrümanları eşliğinde söylenir ve birçok temelde Batılı konu Japon tarzı drama veya şarkıyla işlenir. 1970'lerin başında Japonya'da icat edilen Karaoke (Japonca, kelimenin tam anlamıyla “boş orkestra”), popüler bir gece hayatı eğlencesi biçimidir. 

Japonya'nın Kültürünü Keşfedin: Sanat, Yemek, Din, Günlük Yaşam ve  Gelenekler - HIS Blog

Aile Yapısı ve Yaşantısı

Japonya'daki geleneksel aile birimi; anne, baba ve çocuklarından oluşan "Kazoku" olarak adlandırılır. Kazoku, genellikle yaşlı ebeveynleriyle birlikte yaşar.  Modernleşmeyle beraber zamanında yapılan geleneksel görücü usulü evlilik (miai-kekkon) yerini aşk eşleşmesine bırakmıştır. Evlilik bir aşk eşleşmesi olsa bile, bir aile arkadaşının, akrabanın veya akıl hocasının arabuluculuk (nakodo) olarak hareket etmesi hala yaygındır. Düğün töreninin kendisi genellikle Doğu ve Batı'nın bir karışımından oluşur: Gelin ve damadın ayrıntılı kimonolar giydiği geleneksel bir Shintō törenini, katılımcıların resmi Batı kıyafetleri giyen Hıristiyan tarzı bir tören takip eder.
JAPONYA

Japon Mutfağı 

Japon Mutfağından Sushi Kadar Ünlü Olamasa da Tadılması Gereken 15 Lezzet -  onedio.com
onigiri 


Genellikle çiğ olarak servis edilen veya sadece hafif pişirilen Japon mutfağı, ince ve zarif lezzetleriyle dikkat çekiyor. Belki de dünya çapında en bilinen Japon lezzetleri suşi - pişirilmiş, çeşitli sebzeler, sashimi (çiğ deniz ürünleri) ve yumurta garnitürleriyle servis edilen ve çeşitli şekillerde oluşturulmuş sirkeli pirinçtir; ayrıca sashimi genellikle tek başına servis edilir.  Japonya'dan Yemeden Dönmemeniz Gereken 8 Lezzet - HIS Blog


Japonya'nın içinde ve dışında da popüler olan tempura, genellikle pirinç unu hamuruna batırılmış, derin yağda kızartılmış ve buharda pişirilmiş pirinç üzerine servis edilen deniz ürünleri ve sebzelerden ve tofu (soya peyniri) ile yapılan çeşitli yemeklerden oluşan tempura'dır; tofu tek başına veya miso çorbası (fermente soya fasulyesinden yapılır) gibi şeylerle servis edilebilir. Diğer önemli yemekler arasında sukiyaki ve onun varyasyonu shabu-shabu (her ikisi de et ve diğer malzemeleri masada sığ bir tencerede pişirmeyi içerir) ve soba (karabuğdaydan yapılır ve genellikle soğuk servis edilir) ve udon’dur. (buğdaydan yapılır ve genellikle sıcak bir ızgarada veya sıcak et suyunda çabuk kızartıldıktan sonra servis edilir).  

Hiç yorum yok