Son Dakika!!

JAPONYA NIN KÜLTÜRÜNÜ TANIYALIM (part1)

 JAPONYA NIN KÜLTÜRÜNÜ  TANIYALIM
  öncelikle Japonya``nın tarihi ile başlayalım 

JAPONYA  TARİHİ ;


Japonca'da "Nippon" veya "Nihon" olarak telaffuz edilen Japonya, Asya anakarasının kıyılarında bir Pasifik Okyanusu adası ülkesidir. Yaklaşık 6.900 adadan oluşur. Ülkenin% 97'sini oluşturan en önemli ve kalabalık adalar Honshu, Hokkaido, Shikoku ve Kyushu'dur. Bu adalar içerisinde toplam nüfusu 127 milyon olan (dünyada 11. sırada) 47 vilayet bulunmaktadır. Ülkenin% 73'ü dağlıktır, ancak insanların çoğu kıyı şeridinde yaşar ve bu da onu dünyanın en yoğun nüfuslu ülkelerinden biri yapar.  


Japonca el yazısı vektörler | Japonca el yazısı vektör çizimler, vektörel  grafik | Depositphotos®


Gelenekten Eşsiz Bir Kültüre: Japon Dili

Ülke genelinde konuşulan birincil dil olan Japoncadır. Eski Japonca veya "Kanbun", Çin'den ve en eski Japonca metin olan "Kojiki", 8. yüzyılın başlarında yazılmıştır ve esas olarak eski Çince karakterlerle yazılmıştır. Bugün kullanılan Modern Japonca, 1603 ile 1868 yılları arasında Edo döneminde gelişmiştir.

Modern Japonca üç alfabeden oluşur:

  • Kanji (logografik Çince karakterler)
  • Hiragana (fonetik bir Japon alfabesi)
  • Katakana (yabancı kelimeler için kullanılan fonetik bir alfabe)

Katakana'nın gelişimi ve yaygın kullanımı, Japonya’nın Batı kültürlerini, fikirlerini ve sözlerini son zamanlarda benimsemesinin bir örneğidir. 

Japonya’da Din ve İnanç  Japonya'da Din Kültürü - Japonya Gezgini

Japonya'da iki ana din vardır: Şinto ve Budizm. Şinto bir Japon dinidir, Budizm ise 6. yüzyılda Çin'den getirilmiştir. Yakın zamanda yapılan bir anket, Japon halkının % 39'unun kendisini Budist,% 3,9'nun Şinto ve % 2,3'ü Hristiyan olarak tanımladığını ortaya koymuştur.  

Japonya’da Ulusal Bayramlar ve Festivaller 


Japonya gezilecek yerler: Baştan sona Japonya gezi rehberi… - Seyahat  haberleri


Yılbaşı: 31 Aralık gece yarısından itibaren milyonlarca insanın türbelere ve tapınaklara bir tür hac yolculuğuna çıktığı Yılbaşı Günü, geleneksel olarak Japon bayramlarının en önemlisi olarak kabul edilir. Bundan sonraki üç günde insanlar zamanlarını türbelerde, tapınaklarda, aileleri ve arkadaşlarıyla beraber geçirir. 

Çocuk Bayramı: Çocuk Bayramı (Kodomo no Hi), Japonya'da her yıl 5 Mayıs'ta Altın Hafta'ın bir parçası olarak çocukların kişiliklerine saygı duymak ve onların mutluluklarının kutlandığı bir ulusal bayramdır. Bayram, Antik Çağlardan beri kutlanmakta olup 1948'de Japon hükümeti tarafından ulusal tatil olarak belirlenmiştir.

Yedi-Üç-Beş Festivali: Bu festival; üç, beş ve yedi yaşlarına ulaşan çocuklar için Shichi-go-san (“Yedi-beş-üç”; 15 Kasım) düzenlenir.

Bon Festivali: Bir Budizm geleneğidir. Temmuz ortasında veya Ağustos ortasında, festivalde merhum atalar onurlandırılır. Birçok tapınak ve türbe, çok sayıda insanı kendine çeken kendi özel festivallerini kutlar. Şehir, kasaba ve köy yetkililerinin yanı sıra yerel topluluk organları da genellikle yerel Bon Festivalleri düzenler. 

Japonya'da Baharın Büyüsü: Sakura Zensen - Arkas News

Kiraz Çiçeği Festivali: Japonlar mevsimlerinde açan çiçekleri izlemeyi çok sever. En popüler olanı ise Kiraz Çiçeği Festivalidir. Japonya’da kutsal sayılan sakura zamanı martın son haftası ve nisanın ilk haftasında gerçekleşir. Bu dönem ülke için o kadar önemlidir ki sakura zamanı televizyonlarda hava durumundan sonra bir de “Sakura Durumu” verilmektedir 

Matsuri: İlkbahar ve yaz aylarında kara ve deniz tanrıları veya Matsuri için kutlamalar yapılır. Her kasaba kendi Matsuri'sine sahiptir ve bu kutlamalara herkes tarafından geniş çapta katılır.

Hiç yorum yok