Son Dakika!!

GÜNEY KORE KÜLTÜRÜNÜ TANIYALIM

 GÜNEY KORE KÜLTÜRÜNÜ TANIYALIM  

Daha önce gidenlerin bir kes daha gitmek istediği gidemeyenlerinde en kısa sürede mutlaka gitmek istediği şehirdir Kore. 

5000 yıllık hayatının içinde tarih, sanat ve kültürle iç içe olan bir ülke. En başta yemeği olmak üzere müziği, mimari yapısı ve inanışına kadar pek özelliği ile merak ettiriyor kedini. kendine bu kadar hayran bırakan Kore`yi daha da yakından tanımaya ne dersiniz ?

Kim Chi Kore turşusu 
Geleneksel Kore Mutfağı

Pirinç uzak doğu ülkelerinin vaz geçilmezidir. bizdeki ekmek nasılsa onlar için de pirinç de bir nevi ekmek. bu nedenle yıl boyunda tüketilmek için stoklanan ürünler arsında. Bunun yanı sıra tamamlayıcı yiyecekleri var , Mesela su ürünleri Kore’nin bir yarım ada olmasından dolayı çok önemli. bundan sonra onu et , tavuk eti ve domuz eti takip ediyor. bizim kültürüme yakın olan ocak başı kültürü var . çay Kore mutfağında en önemli bir yere sahiptir. Yemek pişirme yöntemleri farklılık gösterse de yaygın olarak kızartma ve kavurma yöntemleri daha çok tercih ediliyor. Ülkemizde de en çok bildiğimiz ünlü yemeklerinden olan Kim Chi adı verilen lahana yaprakları ile yapılan turşu var mutlaka her yemek de yerini alır
Kore geleneksel  evleri 

Mimarinin gelenek ve modernlikle iç içe olması

Tarihlerini günümüz de de yaşatmaya çalışan ve bu konuda da  son derece başarılı olduklarını görüyoruz. Yıllar öncesine ait olan mimarı yapılarını hala yaşatmaya devam ediyorlar. bu evleri Kore `ye seyhat etmeye gittiğinizde görebilirsiniz. Bu evlere Hanok deniyor Ahşap, kaya ve toprak gibi malzemelerden yapılıyor ve Kore kültürünü en iyi anlatan unsurlardan Başkent Seul’de bulunan Seul Kulesi ise yeni evli çiftlerin kuleyi ziyaret ettiklerinde ayrılan özel alanlara kilit takmaları burada bir gelenek.
HANBOK 

Kültürel Sembol : Hanbok

Kore halkı köklü bir geçmişe sahip. En görünür miraslardan biri ise geleneksel kıyafetleri  olan Hanbok. Her Korelinin dolabında mutlaka bulunan bu kıyafet artık köylerde daha sık kullanılıyor. Şehirlerde ise özel günler için giyiliyor. 1966 yılında Güney Kore Kültür, Spor ve Turizm Bakanlığı ise Doğal boyalar kullanılarak yapılan kıyafet doğanın renklerini sunuyor adeta. Çocukların ilk doğum günlerinde giydirilen Hanbok halen devam eden gelenek olarak 60. doğum günlerinde de tercih ediliyor. 
GELENSEKSEL KORE MÜZİĞİ 

Geleneksel Müzik ve Dans

Kore’de Üç Krallık Dönemi’nde girildiğinde dış ülkelerle yapılan kültürel değişimin artması sonucu geleneksel müzik daha da gelişmiş. Kore geleneksel müziğine ‘Gugak’ deniyor. Kore halk şarkıları ise gelenek ile duyguların iyice harmanlanıp halkın içinden çıkıp geniş kitlelere yayılan minyo adı verilen şarkılar. Minyolar, yumuşak bir melodi ile akıp giden neşeli ritmler barındırıyor. Halk dansları Pungmul ise en eski ve köklü dansları. Pungmul dansı kişinin coşmasını sağlama ve insanları uyumlu bir şekilde bir araya getirme gücüne sahip.

Origami Sanatı



 

El Sanatları ve Kağıt Katlama

Binlerce yıllık geçmişi olan seramik ve çömlek yapımı Kore kültüründe çok önemli yerde. Çömlek ve seramik sanatı alanlarında Çin ile oldukça benzerlik gösteriyor. Güney Koreliler el sanatlarının çoğunu özellikle günlük kullanım için yapıyorlar ve estetikten ziyade pratik kullanıma öncelik veriyorlar. Kağıt katlama ve kağıt işçiliği Güney Kore kültürün önemli bir parçası. Seul’da bulunan Jong Ie Nara Kağıt Sanat Müzesi Kore'de kağıt katlama ve kağıt işlemelerinin çeşitliliğini sergileyen 5 milyondan fazla sanat eserine ev sahipliği yapıyor ve giriş ücretsiz!




Hiç yorum yok